Σελίδες

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Κεφαλοχώρι (Η Ιστορία της Κοινότητας)

 


γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας

Το Κεφαλοχώρι είναι ένα πολύ μικρό χωριό του Νομού Σερρών και ανήκει στην Δημοτική Ενότητα του Στρυμονικού του Δήμου Ηράκλειας. Στην πορεία της Ιστορίας συναντάται επί εποχής Τουρκοκρατίας όπου ονομαζότανε: Μπασκιοι που σημαίνει Κεφαλοχώρι ίσως και λόγω της γεωγραφικής του θέσης αφού δέσποζε ανάμεσα σε άλλα πολύ μικρότερα χωριά και οικισμούς. Κατά το έτος 1922 στην Κοινότητα εγκαθίστανται Έλληνες από την Μικρά Ασία, ενώ με την ανταλλαγή των πληθυσμών οι Τούρκοι κάτοικοι του χωριού αποχωρούν.  Το 1947 κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η Κοινότητα απειλείται και οι κάτοικοί της για μεγαλύτερη ασφάλεια μεταφέρονται κυρίως στην πόλη των Σερρών. Με την λήξη του εμφυλίου πολέμου ελάχιστοι κάτοικοι επιστρέφουν στο Κεφαλοχώρι, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί και Έλληνες Ποντιακής Καταγωγής από την πόλη της Τραπεζούντας της Μικράς Ασίας. Οι Πόντιοι αυτοί αρχικά είχαν εγκατασταθεί στην Κοινότητα του Φλαμουρίου Λαγκαδά, όμως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και εκείνοι με την σειρά τους λόγω απειλής του εμφυλίου πολέμου. Λόγω της σημαντικής στρατηγικής του θέσης  χρησίμευσε κατά καιρούς ως πεδίο μάχης, τόσο κατά το 1912-13 όσο και κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Τότε είναι που ξεκινά και η ανοικοδόμηση της Κοινότητας η οποία ουσιαστικά τελειώνει το έτος 1962.

Γεωγραφική θέση της Κοινότητας:

Βρίσκεται στην ορεινή ζώνη που περιβάλλεται από τα βουνά: Φλαμούρι και Δισόρου (Κορφοβούνι / Σιβρί) .
Ανατολικά συνορεύει με τις κοινότητες του Καλοκάστρου και της Τριανταφυλλιάς
Δυτικά με την Κοινότητα του Λαχανά και της Ευαγγελίστριας
Βόρεια με την Κοινότητα του Στρυμονικού


Πληθυσμιακή αναλογία της Κοινότητας:

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από Έλληνες Πόντιους σε ποσοστό που υπερβαίνει το 75%, ενώ ακολουθούν οι Μικρασιάτες με 20% για να συμπληρώσουν την αναλογία οι ντόπιοι κάτοικοι με 15%.


Ασχολίες κατοίκων : Οι κάτοικοι του Κεφαλοχωρίου ασχολούνται κατά κόρον με την γεωργία. Παράγουν σιτάρι, αραβόσιτο και καπνό. Όμως λόγω των χαμηλών εισοδημάτων που πρόσφερε η παραγωγή στη περιοχή αρκετές οικογένειες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν τόσο στην Γερμανία, όσο και σε κοντινές πόλεις όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Είναι καταγεγραμμένο ότι πάνω από 40 οικογένειες μέσα σε μία 4ετία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου