Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε αριθμούς και κάποιες επισημάνσεις

 γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας


       

Ο πόλεμος στην Ουκρανία
, ή όπως ορισμένοι θέλουν να λέγουν: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία,έχει περάσει πλέον στον 2ο χρόνο. Οι δυτικές συμμαχίες προσπαθούν ενισχύοντας την Ουκρανία με όλπα και επιβάλλοντας συνεχώς εμπορικό και οικονομικό εμπάργκο στην Ρωσία, κάτι που αποδείχτηκε ότι δεν έφερε και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εδω θα μπορούσα να ισχυριστούμε ότι κυρίως η ΕΕότι διάγει έναν άσχημο και λανθασμένο πόλεμο προπαγάνδας. Διότι και ο πλέον αφελής δεν μπορεί παρά να σκεφτεί πως η Ρωσία καταφεύγοντας προς τις χώρες της Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Μογγολία κτλ) κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα νέο επαρκές οικονομικό ισοζύγιο. 


        Πριν όμως συνεχίσουμε την τοποθέτησή μας ας δούμε κάποιους αριθμούς φύρω από αυτό τον δυσβάστακτο για την Ευρώπη πόλεμο που έχει παραγκωνίσει όλους τους άλλους εν ζωή πολέμους ανά την υφήλιο (και είναι άκρως ανήθικο) και που και σε εκείνους καθημερινά χάνονται εκατοντάδες συνάνθρωποί μας. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δει το φως :

Πρόσφυγες Ουκρανοί στις παρακάτω χώρες:
  • Πολωνία =  1.560.000 
  • Γερμανία=882.000
  • Τσεχία= 486.000
  • Ιταλία = 170.000
  • Ημωμένο Βασίλειο = 162.000
  • Ισπανία = 161.000
  • Γαλλία = 119.000
  • Ελλάδα = 21.000
και υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν καταφύγει μικρότερος αριθμός Ουκρανών, όπως επί παραδείγματι στην Κύπρο. 

Το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ουκρανία είχε πληθυσμό 43.790.000 κατοίκους.

Ας δούμε πόσοι από τους κατοίκους έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο αυτό μέχρι στιγμής


  • 8.000.000 κάτοικοι έγιναν πρόσφυγες σε διάφορα κράτη της Ευρώπης.
  • 6.000.000 κάτοικοι μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας
  • 5.700.000 μαθητές επηρεάστηκαν άμεσα απόο τον πόλεμο, χάνοντας μαθήματα και φυσικά την "χρονιά " τους. 
  • 9.000.000 λαμβάνουν τρόφιμα και είδη ρουχισμού από το εξωτερικό.
  • 3.000.000 τους χορηγήθηκε κάποια μορφή έκτακτης στέγασης από το κράτος
  • 18.000.000 χρειάζονται κάποιο είδος ανθρωπιστικήςβοήθειας. 
Όσο αφορά στις απώλειες έχει γραφετεί ότι
  • 130.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους
  • 180.000 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν (κάποιοι οργανισμοί ανεβάζουν τον αριθμό σε 200.000)
  • 30.000 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά προσέγγιση 
  • 12.000 τραυματίστηκαν βαριά
  • 100 περίπου περιστατικά σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων από  Ρώσους στρατιώτες έχουν επίσημα καταγραφεί. 
  • 745 επιθέσεις έχουν γίνει σε εγκαταστάσεις υγιειονομικού ενδιαφέροντος (Νοσοκομεία,Ιατρικά κέντρα, αποθήκες, αγροτικά ιατρείακτλ) 
  • Η οικονομία της Ουκρανίας έχει χάσει το 30% της αξίας της
  • Το 40 - 45% του Ηλεκτρικού Δικτύου της χώρας είναι εκτός λειτουργίας




    Μέσα στα ογκώδη αυτά καταγεγραμμένα στοιχεία (εφημερίδα: Καθημερινή, Βικιπαίδεια, Ιστοσελίδα Παγκόσμιας Τράπεζας, Αγγλικές Ιστοσελίδες κτλ ) τόσο οι μεν όσο και οι δεν,  γιόρτασαν την γενέθλια ημέρα του πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με μια μεγάλη φιέστα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο όπου οι συμμετέχοντες κραύγαζαν Ρωσία- Ρωσία και Ζήτω, ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι ανάμεσα σε πάρα πολλούς δυτικού ςηγέτες που του έταζαν λαγούς με πετραχήλια και φυσικά νέα όπλα και υποσχέσεις για ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε, όσο και εάν δεν συμφωνούμε με την παρανοητικότητα ενός πολέμου, την τακτική κίνηση του Πούτιν να εξέλθει του πυρηνικού προγράμματος ανα την υφήλιο, οπότε του επιτρέπει να κινείται άνετα για την κατασκευή νέων πυρηνικών όπλων και να απειλεί, ενώ οι Δυτικοί με σύσσωμο σχεδόν τον ΟΗΕ να δηλώνει την δυσαρέσκεια του για τις αποφάσεις της Ρωσίας. (Μην ξεχνάμε όμως ότι ο ΟΗΕ μόνο αυτό μπορεί να κάνει, να βγάζει δηλαδή ψηφίσματα. ο ΟΗΕ έχει στους καταλόγους της 193 κράτη, υπέρ της πρότασης για τερματισμό του πολέμου ψήφισαν 141! Δηλαδή 52 κράτη τον εγκρίνουν;) 

   Είναι λυπηρό που ο Ουκρανός πρόεδρος 
  1. δεν πλησιάζει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  2. να βλέπει όλον αυτό τον κουρνιαχτό και να σφυρίζει αδιάφορα ελπίζοντας πως η Αμερική (πρωτοφανές να φωνάζει ο Μπαίντεν σε λόγο στην Πολωνία= Δεν θα μας πάρετε την πατρίδα (εννοώντας την Ουκρανί) ) θα τον οδηγήσει στη νίκη. 
  3. δεν κατανοεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δυο κράτη που άλλοτε διατηρούσαν καλούς δεσμούς κάτω και από την ομπρέλα της όμοιας θρησκείας. 
  4. δείχνοντας ίσως ταπεινότητα και ανωτερότητα δεν κάνει το πρώτο βήμα για την ειρήνη. 
          Φυσικά όση ευθύνη φέρει η μιά πλευρά, άλλη τόση φέρει και ίσως μεγαλύτερη η άλλη. Προέχει η ζωή και η ψυχή και όχι το περιτύλιγμά τους.όμως όταν σε παγκόσμιο επίπεδο ο πλούτος της Ουκρανίας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό (σήμερα άκουσα περί το 5%) 

Επίσης έχει γραφτεί ότι :

... η Ουκρανία παραμένει μεταξύ των φτωχότερων κρατών στην Ευρώπη και των πιο διεφθαρμένων χωρών της ηπείρου
...Η Ουκρανία παράγει σχεδόν όλους τους τύπους μεταφορικών και διαστημικών οχημάτων
...Η Ουκρανία παράγει και επεξεργάζεται το δικό της φυσικό αέριο και πετρέλαιο
...Από πλευράς ορυκτού πλούτου η χώρα διαθέτει άφθονο σιδηρομετάλλευμα, άνθρακες, μαγγάνιοφυσικό αέριο και πετρέλαιοορυκτό άλαςθείογραφίτητιτάνιονικέλιουδράργυρο και μαγνήσιο

     Τελειώνοντας δεν μπορώ να ελπίζω σε κάτι καλύτερο από τις γραβατωμένες φιέστες εκατέρωθεν. Δεν μπορώ να ελπίζω διότι δεν εισακούονται οι λαοί και οι θελήσεις τους. Δεν μπορώ να ελπίζω διότι όταν ο πόνος δεν είναι προσωπικός πόνος των ισχυρών δεν υπάρχει έλεος(μήπως τα δικά τους παιδιά σκοτώνονται;) 

Δεν ελπίζω διότι όλα τα πρόβατα θέλουν στάνη, τσομπάνη και σκύλους. 
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να εκπαιδεύσεις τον τσομπάνη και τους σκύλους εάν θέλεις να είναι μακριά οι λύκοι και η στάνη να ζει αρμονικά και εν ειρήνη. 


1 σχόλιο:

  1. Πολυ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ανάλυση την οποία Δημήτρη μου προσυπογράφω ανυπερθέτως και χωρίς φόβο και πάθος...Είναι κρίμα κι άδικο να χάνονται καθημερινά τόσοι άνθρωποι και κανείς να μη νοιάζεται για την ειρήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή