Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Οι Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο και οι 9 υποψήφιοι

 γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας

       


5 και 12 Φεβ 2023 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας απομένουν 7 μήνες και ήδη οι υποψήφιοι πυκνώνουν τις συναντήσεις με τα διάφορα κόμματα προσπαθώντας να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη με την υπόσχεση ότι θα τους υποστηρίξουν. Αυτές οι εκλογές γίνονται σε ένα περίεργο για την Κύπρο περιβάλλον.

  • η Τουρκία βρίσκεται σε ένα μεθύσι, απειλώντας δεξιά και αριστερά θεούς και δαίμονες, θέτοντας σε αμφισβήτηση το καθεστώς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Η Τουρκία και ο ηγέτης των Τ/Κ μιλούν πλέον ανοικτά για την λύση των δύο οντοτήτων στο Νησί, των δύο Κρατών και δεν δέχονται άλλου είδους συζητήσεις
  • Η Τουρκία καταθέτει τετελεσμένα γεγονότα στο τραπέζι όσον αφορά στο Βαρώσι και στη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
  • Τρεις από τους υποψηφίους υπήρξαν ουσιαστικά συνεργάτες και συνοδοιπόροι, ενώ ένας εξ αυτών υπήρξε στην διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος 
  • Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ κρατά όχι μόνο ίσες αποστάσεις από τις δύο κοινότητες αλλά ρίχνει πλέον ανοικτά και ευθύνες για το αδιέξοδο στην Ε/Κ πλευρά.

 

Ποιοι όμως είναι οι υποψήφιοι του Προεδρικού Θρόνου και τι ξέρουμε σε γενικές γραμμές για αυτούς;

 

·        Αβέρωφ Νεοφύτου: Γεννήθηκε στην Αργάκα Πάφου το 1961 (62 ετών). Είναι πρόεδρος του ΔΗΣΥ από τον Μάιο του 2013. Σπούδασε Οικονομικά και Λογιστική και με την πολιτική ασχολείται από τα νεανικά του χρόνια. Το 1991 εξελέγη Δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς.

·        Νίκος Χρυστοδουλίδης: Γεννήθηκε στη Γεροσκήπου το 1973 (50 ετών).Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές σπουδές. Η πολιτική του δράση ξεκινά ουσιαστικά το 1999, όταν διορίσθηκε μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

·        Μαυρογιάννης Ανδρέας: Γεννήθηκε στον Αγρό το 1956 (67 ετών) Σπούδασε Νομικά και Διεθνές Δίκαιο.  Διετέλεσε πρέσβης της Κύπρου στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στην Ιρλανδία και στη Γαλλία καθώς και Υφυπουργός Προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα. Εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987. Διετέλεσε διευθυντής του γραφείου τριών διαδοχικών Υπουργών Εξωτερικών (1995-97, 2002-2003)

·        Αχιλλέας Δημητριάδης: Ο Αχιλλέας Δημητριάδης γεννήθηκε το 1961 στη Λευκωσία.(62 ετών). Σπούδασε Νομικά και Διεθνές Δίκαιο. Από το 2015-2022 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου

·        Γεώργιος Κολοκασίδης: Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 11 Αυγούστου 1960 (61 ετών). Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά. Ο Γιώργος Κολοκασίδης υπήρξε μέλος του ΔΗΚΟ και υπηρέτησε από τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Κόμματος και υπηρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου από το 2007 -2011.

·        Χρίστος Χρίστου: Γεννήθηκε το 1980 στ Πολιτικό Λευκωσίας (42 ετών) Είναι πρόεδρος του ΕΛΑΜ από το 2008. Απέκτησε πτυχίο ραδιολογίας-ακτινολογίας στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Είναι μέλος διαφόρων επιτροπών της βουλής. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 ήταν υποψήφιος πρόεδρος καταλαμβάνοντας ποσοστό 5,65%

·        Κωνσταντίνος Χριστοφίδης: Γεννήθηκε στη Λάπηθο το 1959 (64 ετών) Είναι ιδρυτής του κινήματος "Νέο Κύμα"  είναι Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο οποίο έχει διατελέσει και πρύτανης. Πλούσια η Πανεπιστημιακή του δράση.

·        Μάριος Ηλιάδης: Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1944. (77 ετών). Σπούδασε Νομικά. Στις 9 Μαρτίου 1978 διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην Κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού 1978, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 9 Σεπτεμβρίου 1980.

·        Χριστόδουλος Πρωτόπαπας: Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1961 (62 ετών)  Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Marine & Maritime Institute. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

 

Στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε:

 

·        Δύο (2) από τους εννέα (9) υποψηφίους είναι αρχηγοί κομμάτων

·        Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 60 χρόνια

·        Όλοι τους έχουν σπουδάσει: οικονομικά, νομικά, πολιτικές επιστήμες κτλ

·        Ένας εξ αυτών έχει πάρει μέρος ξανά σε προεδρικές εκλογές

·        Οι 6 από τους 9 έχουν ή είχαν πολιτική δράση

·        Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται κάτι εξωφρενικό: υποψήφιος πρόεδρος λαμβάνει 0%. Δεν τον ψηφίζει ούτε ο τόπος του δηλαδή!

·        Υποψήφιος πρόεδρος κόμματος δεν λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις ούτε το ποσοστό που έλαβε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές!

.         Δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές συγκεκριμένες απόψεις επί οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών ζητημάτων κανενός 

 Όπως μπορείτε να καταλάβετε έχουμε 9 υποψηφίου, καθ΄ όλα μορφωμένους και επιφανή μέλη της Κυπριακής Κοινωνίας. Εάν εξαιρέσει κανείς τους ελάχιστους θα διαπιστώσει ότι στο σύνολό τους έχουν πείρα της Πολιτικής Ζωής και της Κυπριακής Πραγματικότητας. Το θέμα είναι εάν έχουν και τη δύναμη να γίνουν πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες της θέσης.

Οι εκλογές αυτές είναι περίεργες καθώς σχεδόν όλοι τους κατεβαίνουν με τη σφραγίδα του ανεξάρτητου υποψηφίου κάτι που στην Μεγαλόνησο, δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος ευδοκίμησης μιας τέτοιας επιλογής. 


      Βέβαια η υποψηφιότητα του κ Χριστοδουλίδη που αυτή τη στιγμή θριαμβεύει στις δημοσκοπήσεις, είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και έχει ένα προφίλ, κυρίαρχο τεχνοκρατικό. Εκπροσωπεί σίγουρα τις νέες γενιές και σίγουρα είναι αυτό το στοιχείο που ενισχύει την υποψηφιότητά του. Αποστασιοποιήθηκε  από τις θέσεις του ΔΗΣΥ σε τέτοια σημεία ώστε να προβάλλει μια εφικτή και πραγματοποιήσιμη πολιτική. Πολλοί του καταλογίσουν αοριστίες και γενικότητες αλλά υπάρχει χρόνος μέχρι τότε να γίνει πιο συγκεκριμένος.

      Ο κος Αβέρωφ Νεοφύτου βλέπει την κούρσα να χάνεται. Κι προσωπικά, παρά το γεγονός ότι είμαι αντίθετος σε πολλές θέσεις του, θεωρώ ότι χρειαζόταν περισσότερη στήριξη από το ίδιο το Κόμμα. Δεν μπορεί ο επίσημος υποψήφιος του Κόμματος να παρουσιάζει ποσοστά τέτοια που αποδεικνύουν ότι το κόμμα τον αγνοεί και στρέφεται υπέρ άλλου υποψηφίου.

     Ο Κος Μαυρογιάννης με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ κινείται σε στιβαρές βάσεις κάτι που σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση θα τον φέρει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Πρέπει όμως να υπερνικήσει πολλές καταστάσεις και εμπόδια και κυρίως να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους ότι είναι ο άξιος εκπρόσωπός τους. Από εκεί και πέρα θα είναι σίγουρα εφικτή μία εξαιρετική παρουσία στις εκλογές, εάν μάλιστα κατορθώσει και αποσπάσει ψήφους από άλλα κόμματα, καταθέτοντας την εμπειρία του και την υψηλή προσωπικότητά του.

    Οι εκλογές στρέφονται γύρω από αυτά τα τρία πρόσωπα και είναι λάθος. Τα ΜΜΕ της Κύπρου προβάλλουν μία αναμέτρηση τριών προσώπων και όχι εννέα. Αν παρατηρήσουμε θα δούμε ότι όλοι τους έχουν τα «τυπικά» προσόντα να αναλάβουν τη θέση του προέδρου. Όμως οι δηλώσεις τους αποδεικνύουν ότι αυτά τα προσόντα δεν είναι αρκετά. Στη διεθνή πολιτική σκηνή, εφ΄ όσον η μικρή Κύπρος θέλει να παίξει ένα σόλο, να ακουστεί η φωνή της και να δρομολογηθεί επιτέλους μια εφικτή λύση, απαιτείται πρόσωπο με σταθερή πολιτική πορεία, ευθύ λόγο και κυρίως με εγνωσμένη επιρροή. Δεν ξέρω εάν κάποιος από τους τρεις διακρίνεται για τα παραπάνω, ή σε ποιους από τους υπόλοιπους μπορούμε να εντοπίσουμε αυτά τα στοιχεία. Φυσικά και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί κανένας.

       Το μεγάλο πρόβλημα της μικρής Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι σχεδόν όλοι γνωριζόμαστε. Δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς. Αν λειτουργούσαν και οι θεσμοί όπως προβλέπουν οι νόμοι, κανείς δεν θα τολμούσε να πει: ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΡΟΣ. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέξουν τη διαύγεια, τη καθαρότητα και την ειλικρίνεια. Οι πολίτες δεν είναι αμαθείς. Ανεκπαίδευτοι πολιτικά πιθανόν. Έχουν όμως το αισθητήριο εντοπισμού της πολιτικής απάτης, του ψεύτικου λόγου. Δεν χρειάζεται πλέον άλλα να λένε και άλλα να κάνουν. Είναι ανάγκη να χτιστεί ένα κοινωνικό – πολιτικό συμβόλαιο μεταξύ πολιτικών και λαού, μεταξύ κράτους και πολιτών. Και μόνο  εάν υπάρξει υπέρβαση προσωπικών σκοπιμοτήτων, εξυπηρέτηση συμφερόντων και αποφυγή της διαπλοκής, με πολιτικές που θα γεννούν υπεύθυνους πολίτες και θα στέκονται δίπλα τους αληθινά και όχι ψεύτικα, μπορεί να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.

Αλλιώς θα είναι ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση όπου θα αναφωνούμε: «…άντε να περάσουμε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου