Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΙΜΑΣ»

  γράφει ο Αντώνιος Δ. Γκόγκας


Μια ακόμα άγνωστη ιστορία του Β παγκόσμιου πολέμου με το όνομα "Επιχείρηση Κιμάς"
Ξημερώματα,1 Μαΐου 1943, το κύμα ξέβρασε στις ακτές της Χουέλβα, στην ουδέτερη αλλά γερμανόφιλη Ισπανία, το πτώμα ενός Άγγλου αξιωματικού. Το αλεξίπτωτο που φορούσε, μαρτυρούσε ότι είχε πέσει από αεροπλάνο. Οι πρεσβείες Γερμανίας και Αγγλίας κινητοποιήθηκαν. Οι Ισπανοί παρέδωσαν το πτώμα στους Άγγλους μαζί με την ταυτότητά του: Λοχαγός Ουίλιαμ Μάρτιν με καθήκοντα ταγματάρχη, αποσπασμένος στο γενικό επιτελείο, γεννημένος στο Κάρντιφ το 1907. Οι Άγγλοι ζήτησαν να τους δοθούν και τα έγγραφα που κουβαλούσε ο νεκρός. Οι Ισπανοί καθυστερούσαν. Κάποτε, τα έδωσαν. Η αγγλική πρεσβεία έθαψε το πτώμα στη Χουέλβα κι έστειλε τα έγγραφα στο Λονδίνο. Είχαν ζωτική σημασία. Τα έγγραφα στάλθηκαν σε ένα εργαστήριο που αποφάνθηκε: Οι φάκελοι ανοίχτηκαν, τα έγγραφα φωτογραφήθηκαν και τοποθετήθηκαν πάλι στους φακέλους που σφραγίστηκαν με επιμέλεια. Οι Άγγλοι πανηγύρισαν.

Και οι Γερμανοί πανηγύρισαν. Οι Ισπανοί τους είχαν δανείσει για λίγες μέρες τους φακέλους. Έμαθαν το περιεχόμενό τους και έστειλαν τα φωτοαντίγραφα στον Χίτλερ. Ανάμεσα στα χαρτιά, υπήρχε μια κωδικοποιημένη επιστολή, γραμμένη από τον υπαρχηγό του αγγλικού επιτελείου Άρτσι Ουέι προς τον στρατηγό Χάρολντ Αλεξάντερ. Οι Γερμανοί έσπασαν τον κώδικα. Η επιστολή μιλούσε για απόβαση στη Σαρδηνία. Και τον καλούσε να κάνει ό,τι έπρεπε, ώστε οι Γερμανοί να νομίσουν πως επίκειται απόβαση στη Σικελία. Ο Χίτλερ έτριβε τα χέρια του μαθαίνοντας τα σχέδια των συμμάχων. Στις 16 Μαΐου, ο στρατάρχης Γκουντέριαν έπαιρνε εντολή να οργανώσει την άμυνα.
Στις 3 Ιουνίου 1943, η αγγλική αντικατασκοπία πληροφορούσε το επιτελείο ότι γερμανικά στρατεύματα αποσύρονταν από τη Σικελία και ενίσχυαν τις θέσεις, στη Σαρδηνία και στα Βαλκάνια. Στις 10 Ιουλίου 1943, ο Χίτλερ λίγο έλειψε να πάθει συγκοπή, όταν πληροφορήθηκε πως γινόταν απόβαση στην αποδυναμωμένη Σικελία. Οι Άγγλοι τον είχαν παραπλανήσει με την επιχείρηση «Κιμάς». Ο λοχαγός Μάρτιν ήταν «ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ». Τον είχε κατασκευάσει η αγγλική αντικατασκοπία, χρησιμοποιώντας το πτώμα ενός αγνώστου. Το υποβρύχιο «Σέραφ» παρέλαβε τον «Μάρτιν» από το Γκρίνλοκ, ξημερώματα 17 Απριλίου, και το έριξε στη θάλασσα, ξημερώματα Πρωτομαγιάς. Από εκεί κι έπειτα, οι Άγγλοι αφέθηκαν στις ικανότητες της γερμανικής αντικατασκοπίας, να μάθει το περιεχόμενο των φακέλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου