Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Αλλαγή σκέψης, αλλαγή νοοτροπίας...

 από τον Δημήτριο Γκόγκα

       

     Πριν από λίγες ημέρες είχα πει ότι: "...η Κύπρος πληρώνει τον χρόνο διάφορα πρόστιμα γιατί δεν ακολουθεί τις εντολές της Ευρώπης που αφορούν πχ στην ενέργεια κτλ. Και αναρωτιέμαι γιατί ο λαός το δέχεται και γιατί αυτοί που πρέπει να λογοδοτούν είναι ακόμα στις θέσεις τους; " Κάποιοι συμφώνησαν και κάποιοι διαφώνησαν. Η θέση όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι κάποιος αναγνώστης αναρωτήθηκε γιατί να θεωρούμε την Ευρωπαική στάση και σωστή. Ως άποψη γενική και αόριστη στέκει πάνω στο τραπέζι του διαλόγου. Ως όμως απάντηση στην εν λόγω ανάρτηση μάλλον είναι παράκαιρη. Και γιατί....

Η ΕΕ ευτυχώς ή δυστυχώς θέτει σε όλους τους τομείς κανόνες. Κανόνες που καθορίζονται από διάφορες επιτροπές και οριστικοποιούνται δια ψήφου από το Ευρωπαικό Κοινοβούμιο. Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν και Κύπριοι Ευρωβουλευτές. Και αν δεν συμμετέχουν έχουν την ευκαιρία και δυνατότητα να αντικρούσουν με επιχειρήματα τις θέσεις των επιτροπών στο Ευρωπ. Κοινοβούλιο. Αν όμως ψηφιστούν και οι εντολές γίνονται νόμοι της ΕΕ τότε είμαστε υποχρεωμένοι να τους αποδεχτούμε και να τους τηρήσουμε. Και ο λόγος είναι απλός. Ανήκουμε στην ομάδα των κρατών της ΕΕ.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε την αναμενόμενη στήριξη στο εθνικό μας θέμα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε αρνητικοί σε άλλους τομείς και σε άλλα θέματα.

Διαβάζουμε:

α. Η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της μη συμμόρφωσης της στη διαχείριση των αστικών λυμάτων... Η Κύπρος ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 31 οικισμούς. Ειδικότερα, 31 από τους 57 οικισμούς, δηλαδή δήμοι ή ομάδες χωριών, δεν έχουν συστήματα συλλογής λυμάτων και η υποχρέωση βρίσκεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
β.  ...κάθε χρόνο πληρώνουμε πρόστιμα για τους ρύπους τους οποίους εκπέμπουν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Αρχής Ηλεκτρισμού, φέτος ήταν στα €220 εκατ. , πέρσι €180 εκατ.
κ.ο.κ

    Όλα λοιπόν αυτά τα πρόστιμα, οι παραπομπές στα Ευρωπαικά δικαστήρια και ο καταδίκες, στοιχίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους Κύπριους Πολίτες. Αν έχουμε ενστάσεις αυτές τηρώντας τους τύπους μπορούν να εξεταστούν δια της δικαστικής οδού. Όμως δεν μπορεί ο Κύπριος Πολίτης να δικαιολογεί τη στάση  Δημόσιων Λειτουργών σε οποιαδηποτε διοικητική βαθμίδα  όταν αυτοί οφείλουν να παίρνουν σύννομες αποφάσεις για την τήρηση των Ευρωπαικών Εντολών και ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές. Ο Κύπριος Πολίτης θα πρέπει να είναι πιο διεκδικητικός να απαιτεί τον ουσιαστικό έλεγχο, αξιολόγηση και σε αρνητικό πρόσιμο την απομάκρυνση αυτών που δεν πράττουν τα οφειλόμενα. Ο κάθε Δημόσιος Λειτουργός είναι υπόλογος για λάθη και παραλείψεις στον πολίτη και ο πολίτης όποια και αν είναι η προσωπική του σχέση οφείλει να είναι αξιοκρατικός και αντικειμενικός στην κρίση του. 

      Δεν μπορεί να λέμε και να υποστηρίζουμε πως "...το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο ..." και μόλις τελικά φτάνει και τρέχει λίγο αίμα λέμε " Ωχ βρε αδελφέ, μπόρα ήταν και πέρασε" και σηκώνουμε τα κόκκινα χαλιά να κρύψουμε τα προβλήματα... Απαιτείται αλλαγή σκέψης και αλλαγή νοοτροπίας....έστω και αργά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου