Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄


     


Διαβάζω πολλούς Κύπριους φίλους στο ΦΒ με αφορμή τον θάνατο της Βασίλισσας της Αγγλίας (8 Σεπ 2022) να αναφέρονται  στο γεγονός της μη απονομής χάριτος στον 19χρονο ήρωα – μαθητή και εξαίρετο ποιητή και να το χαρακτηρίζουν ως μύθευμα. Νομίζω πως έχουν άδικο. Διότι μπορεί ο ίδιος ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης να μην υπέβαλλε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης (εκτέλεση δια απαγχονισμού) η ομάδα όμως των δικηγόρων του  είχε υποβάλλει αίτημα, δια τηλεγραφήματος, μετατροπής της ποινής. Έχουμε λοιπόν στην υπόθεση Ευαγόρα Παλληκαρίδη την ύπαρξη μιας διαδικασίας που από την πλευρά της Αγγλίας θα έπρεπε να απαντηθεί. Μάλιστα στο τηλεγράφημα ζητείται «ευσπλαχνία» σπό την βασίλισσα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω. 

   Το γεγονός ότι ο ίδιος δεν θέλησε να ασκήσει έφεση μόνο συνάνθρωποί από μας που ξεπερνούν τα όρια των ανθρώπων (ήρωες δηλαδή) μπορούν να το καταλάβουν. 
    Το γεγονός όμως ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β, ενώ είχε το δικαίωμα, τη νομική ισχύ και τη δυνατότητα να δώσει βασιλική χάρη (royal pardon) και δεν το έπραξε είναι ένα ιστορικό γεγονός που αφορά σε εμάς τους Ελληνοκύπριους. 
     Και αυτό ως γεγονός αποτελεί ντροπή να το αμφισβητούμε. Φυσικά η μη απονομή χάριτος όχι μόνο στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη αλλά και στους υπόλοιπους αγωνιστές είχε ως αποτέλεσμα την εκτέλεσή τους δια απαγχονισμού.

     Η μη απονομή χάριτος σε καμιά περίπτωση δεν μειώνει την αξία της εν λόγω βασίλισσας και την αδιαμφισβήτητη ικανότητά της να εκτελεί τα καθήκοντά της ορθά και σύμφωνα με τους νόμους της Αγγλίας. Από την άλλη έχει κάθε δικαίωμα ο Ελληνοκύπριος να μην αισθάνεται ρίγη συγκινήσεως από την απώλεια αλλά σίγουρα μέσα στον ανθρωπισμό μας θλίψη για τον θάνατο ενός σημαίνοντος ανθρώπου. 

  Πολλοί υποστηρίζουν ότι λόγω του εύρους των καθηκόντων της δεν είχε την  άμεση ενημέρωση που θα δικαιολογούσε μια παρέμβασή της. Έχουν άδικο όμως. Τα γεγονότα είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πολλές εφημερίδες στην Αγγλία αναφέρονταν σε αυτά.Το γεγονός δε ότι σε επίσκεψή της στην Κύπρο,θέλησε να επισκεφτεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, αποδεικνύει ότι το περιβάλλον της γνώριζε...

   Η καταδικαστική απόφαση, να οδηγηθεί στον θάνατο, εκδόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1957 από το ειδικό Δικαστήριο της Λευκωσίας .Σύμφωνα με την απόφαση Αρ 666/67 Βασίλισσα εναντίον Ευαγόρα Μιλτιάδου Παλληκαρίδη, ο 18χρονος αγωνιστής παραδέχθηκε ότι είναι ένοχος για την κατηγορία ότι έφερε οπλισμό και συγκεκριμένα ένα μπρεν κοντά στη Λυσό της Επαρχίας Πάφου. Οι δικηγόροι του Φοίβος Κληρίδης και Λέλλος Δημητριάδης δεν κατόρθωσαν να του αλλάξουν γνώμη,να παραδεχτεί την πράξη του και να αλλάξει τόσο η κατηγορία, όσο και η ποινή.

Οι δικηγόροι του αποφάσισαν τότε και απέστειλαν τηλεγράφημα στην Βασίλισσα Ελισάβετ β΄, με το οποίο ζητούσαν να απονέμει εκείνη χάρη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Πιο συγκεκριμένα το τηλεγράφημα έγραφε:

«Από μέρους του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και του πατέρα του, ο οποίος υπηρέτησε την Κυβέρνηση για πολλά χρόνια ως αστυνομικός και της μητέρας του, κάνουμε ύστατη έκκληση προς την υμετέραν μεγαλειότητα όπως μετατραπεί η ποινή θανάτου που η εκτέλεση αναμένεται να γίνει στις Κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας στις 14/3/1957. Βρέθηκε ένοχος μόνο για μεταφορά όπλου, χωρίς σφαίρες και παραδόθηκε χωρίς αντίσταση. Παρακαλούμε τη Μεγαλειότητά σας να συστήσει ευσπλαχνία».

Το τηλεγράφημα δεν απαντήθηκε ποτέ.

 

 

Βιβλιογραφία:

CNN Greece: ότε που η Ελισάβετ αρνήθηκε τη χάρη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη - Οι εκτελέσεις των Κυπρίων αγωνιστών

ht https://simerini.sigmalive.com/article/2022/9/9/e-ekrektike-episkepse-tes-elisabet-sten-kupro-to-1993/                            

tps://www.reporter.com.cy/politics/article/1000103/:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου