Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ- Χαμάς ή Ισραήλ - Παλαιστίνη;

     γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας

Και ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου μετατοπίστηκε από τον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας, συνεχίζεται η εκεχυρεία στην πολεμική διαμάχη μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της στρατιωτικής οργάνωσης της Χαμάς, που είχε μέχρι πρότεινος τον έλεγχο της Γάζας και κυρίως τον έλεγχο της βόρειας Γάζας. Όλα ξεκίνησαν όπως είναι γνωστό στις 7 Οκτ 2023, όταν μέλη της Χαμάς, εισέβαλαν στο κράτος του Ισραήλ και προέβησαν σε ωμότητες κατά την διάρκειας της τρομοκρατικής τους επιχείρησης. Σύμφωνα με τις ειδησιογραφικές πληροφορίες διαπράχτηκαν, σκοτωμοί (περί του 1400 ανθρώπους), βιασμοί, αποκεφαλισμοί και απήχθησαν πάνω από 200 άτομα (διαφόρων εθνικοτήτων) που μέχρι και σήμερα κρατούνται ως όμηροι. Πάνω από 50 άτομα απελευθερώθηκαν, και ύστερα από συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Το Ισραήλ από την πλευρά του ελευθέρωσε και θα ελευθερώσει το τριπλάσιο αριθμό κρατούμενων Παλαιστινίων. 
    Το πρόβλημα είναι τι θα επακολουθήσει. Διότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκαθάρισε πως ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την μετά του πολέμου εποχή για την Γάζα οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν ως να εξολοθρευθεί η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς. (ο πλήρης έλεγχος της Γάζας, δήλαδή η κατοχή της περιοχής από το Ισραήλ δεν είναι λύση)

Ας δούμε όμως μερικά δεδομένα του πολέμου αυτού ή της πολεμικής επιχείρησης των Ισραηλιτών κατά του βόρειου τμήματος της Γάζας. 

α. 7 Οκτ 2023: Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Χαμάς προέβει σε τρομοκρατική δράση. Ως οργάνωση η Χαμάς για όλο τον Δυτικό Κόσμο αποτελεί μια τρομοκρατική οργάνωση, ενώ για τις Μουσουλμανικές χώρες και ειδικά για το Ιράν, την Τουρκία, την Υεμένη κ.α είναι μια πολεμική μηχανή που μάχεται για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους. 

β. Από την ίδια χρονική στιγμή το Ισραήλ ανέλαβε δράση, της οποίας το αποτέλεσμα από τους συνεχείς βομβαρδισμούς της βόρειας Γάζας και πιο συγκεκριμένα της πόλης της Γάζας, είναι να δημιουργηθεί μια εκατόμβη νεκρών. Πάνω από 15000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πλειονότητά τους 
γυναικόπαιδα, φέροντες, άρρωστοι, γενικά άμαχοι. Φυσικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παράπλευρες απώλειες καθώς η οργή του Ισραήλ ήταν τέτοια μέχρι αυτή την ώρα που ενώ δήλωναν πως πολεμούσαν την Χαμάς, βομβάρδιζαν σημεία όπου είχαν υπόνειες πως ήταν ορμητήρια της Χαμάς. (Σχολεία, Νοσοκομεία, Καταυλισμοί κτλ) 

γ. Το γεγονός ότι ειδοποίησαν να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Γάζας οι Παλαιστίνιοι, δηλαδή να αφήσουν τα πάτρια εδάφη τους προκειμένου να βομβαρδιστούν ως να συμβαίνει η συντέλεια του κόσμου τα τούνελ της Χαμάς δεν αποτελεί δικαιολογία. Ο στρατός του Ισραήλ που κατατάσεται ανάμεσα στους 10 ισχυρότερους στρατούς του κόσμου θα μπορούσε να εκτελέσει άλλου είδους αποστολή προκειμένου να εξολοθρεύσει μονάχα τη Χαμάς. Επίσης είναι άκρως περίεργο πως μια από τις σπουδαιότερες υπηρεσίες κατασκοπίας δεν μπόρεσαν να γνωρίζουν την τρομοκρατική επιχείρηση της Χαμάς. 

δ. Η Ιστορία διδάσκει πως όταν προσπαθείς να σκοτώσεις μια Λερναία Ύδρα φυτρώνουν άλλες δέκα. Μόνο ο Ηρακλής κατόρθωσε να σκοτώσει τη μεγαλύτερη. Εκείνος όμως ήταν ημίθεος. Το Ισραήλ αδυνατεί να κατανοήσει πως δικαίωμα στη δημιουρία κράτους έχουν και οι Παλαιστίνιοι. Ένα κράτος που θα περιλαμβάνει την περιοχή της Γάζας, θα ενώνεται με την δυτική όχθη και θα έχει μέρος της Ιερουσαλήμ. Αλλιώς και στο μέλλον θα υπάρχουν δεκάδες λερναίες στην περιοχή. 

ε. Ο Δυτικός κόσμος σύσσωμος δικαιολόγησε την αντίδραση του Ισραήλ ως αυτοάμυνα. Από ένα σημείο όμως και μετά η αυτοάμυνα πήρε άλλη θανατερή τροπή. Έγινε εκδίκηση και επίθεση κατά αμάχων. Έτσι χάθηκε και το ηθικό πλεονέκτημα που είχαν οι Ισραηλινοί. 

στ. Ο Δυτικός κόσμος πανυγήρισε την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σελίδες, αλλά δεν τήρησε την ίδια στάση για την απελευθέρωση των φυλακισμένων παλαιστινίων, των αθώων φυλακισμένων παλαιστινίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απελευθέρωση μια παλαιστίνιας που ήταν φυλασκισμένη από τα 16 της χρόνια και για 6 συναπτά έτη επειδή προσπάθησε να χαστουκίσει στρατιώτη του Ισραήλ! 

ζ. Τα μουσουλμανικά κράτη που κόπτονται για τονΠαλαιστινιακό λαό, αντέδρασαν με ... αμερικάνικη λογική. Δεν έχει σημασία πόσοι θα σκοτωθούν αρκεί να μην επεκταθεί ο πόλεμος. Οι ΗΠΑ κρατούν καλά τα γκέμια. Λίγη φάνηκε η Αίγυπτος, μακράν το Ιράν, γαύγιζε απλώς η Τουρκία. Μέχρι και σήμερα. 

   Ευθύνες έχουν και οι δύο πλευρές. Υπόλογες έναντι των λαών τους και το κράτος του Ισραήλ και η Χαμάς. Ποιος θα νικήσει στον πόλεμο; Είναι ηλίου φαεινότερον το Ισραήλ. Τι θα συμβεί στο μέλλον; Την ευθύνη την έχουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, και οι όμορες μουσουλμανικές χώρες. Η μόνη λύση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και η αποδοχή του Ισραήλ ως κράτους από τον μουσουλμανικό κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου