γράφει ο Δημήτριος Γκόγκας (με απλά λόγια)
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την έννοια της λέξης: ήρωας. Μιας λέξης που συχνά - πυκνά κινδυνεύει άμεσα να χάσει την ουσιαστική αξία της και να μεταβληθεί σε μια κοινή λέξη όπως όλες τις άλλες.
Ποιος όμως είναι ο ήρωας ή η ηρωίδα;
Ήρωας /Ηρωίδα: Είναι εκείνος ο άνθρωπος που έχει εξαιρετικές ικανότητες που συνηγορούν στην εκτέλεση ασυνήθιστων, παράτολμων και αξιέπαινων πράξεων από μέρους του, με σκοπό τη διάσωση άλλων ανθρώπων από βέβαιο θάνατο, την εξόντωση άγριων θηρίων προς όφελος του κόσμου, την απελευθέρωση λαών από δυνάστες κτλ. (...έτσι ήρωες μπορούν να χαρακτηριστούν οι δύο σμηναγοί που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του έχοντας ως στόχο τη λύτρωση ανθρώπων από την πύρινη λαίλαπα, ήρωας ήταν ο Ηρακλής (μυθολογία) που σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας για να γλυτώσει τους ανθρώπους της περιοχής, ήρωες ήταν οι πολεμιστές του 21 πχ Κολοκοτρώνης, Καραισκάκης κτλ που θυσίασαν ζωές και περιουσίες για την απελευθέρωση της πατρίδας,
ήρωες υπήρξαν οι αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και στρατιώτες που πολέμησαν στο ύψωμα 731 κατά την πόλεμο Ελλήνων - Ιταλών κ.ο.κ). Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε την ύπαρξη πολλών ηρώων στην καθημερινότητα της ανθρωπότητας παρά το γεγονός ότι τα εύσημα αποδίδονται λανθασμένα σε ... άρχοντες που δεν τους αρμόζει ο τίτλος.
Μην συγχαίουμε ολα αυτά με τους ήρωες ενός λογοτεχνικού έργου, ενός θεατρικού ή κινηματογραφικού σεναρίου. Μην ονομάζουμε ήρωες πχ τους ποδοσφαιριστές μιας ομάδας που με τα τέρματ απου πέτυχαν έδωσαν τρανή νίκη στην ομάδα τους κτλ
Ο ήρωας έχει άμεση σχέση με την δυναμική αποκατάσταση του σωστού, ορθού, δίκαιου. Πολλές φορές - θεωρώ ότι πιθανόν να είναι λάθος- οι ήρωες αναγνωρίζονται μετά θάνατον ... (λυπηρό).
Να αποδίδουμε στον Καίσαρα τα του Καίσαρα και στον Θεό τα του Θεού. Να είμαστε δίκαιοι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου